banner ecoest fin

Cine suntem?

logo estInceputurile frumoasei povesti „EST 15” se regasesc in anii 1994-1995 cand, un grup de 15 tineri cu varstele cuprinse intre 19 si 27 de ani, dintre care patru fosti ghizi B.T.T., s-au gandit sa puna bazele unui club de turism si sa se implice in implementarea unor activitati ecoturistice (un concept nou in Romania). Doru Trasca, Gabriel Popa, Sorinel Serban, Alina Ursuleanu, Sorin Costea, Catalin Demetrescu, Corina Munteanu, Irina Jianu, Gabi-Corina Catrina, Florin Enache, Aurelian Vate, Ecaterina Demeter, Robert-Daniel Visan, Dana Corciu si Cristian Iovita sunt cei 15 membri fondatori. La scurt timp, lor li s-au adaugat Radu Stanescu, Ovidiu Caraiman, Raluca Passa si Marian Belcea.

Dupa aproape doi ani de lupta cu „balaurul birocratic” si ignoranta sistemului judecatoresc care bajbaia in acest domeniu al ONG-urilor, au reusit sa obtina si recunoasterea oficiala a proiectului lor de suflet: Asociatia „Ecologie-Sport-Turism”. Ca orice inceput, a fost greu: nu aveam fonduri si singura sursa de finantare o constituiau contributiile in bani ale membrilor.

Sansa noastra s-a numit „C.L.A.J.”(Club de Loisir et Action de la Jeunesse). Astfel, in urma unuischimb de experienta bilateral, am reusit sa definitivam trei principii de baza, valabile si astazi:

  1. Promovarea unui turism bazat pe respectul fata de natura (ulterior am aflat ca se numeste ecoturism)
  2. Educarea tinerilor in spiritul respectului fata de natura
  3. Promovarea voluntariatului, indeosebi in proiecte de protectie a mediului

In Franta am vizitat si noi unele filiale, am mers chiar la sediul din Paris. Am reusit sa intelegem rosturile unei asemenea asociatii: cum sa facem protectia mediului, cum sa atragem atat fonduri private, cat si de la stat, ce inseamna cultura organizationala... Toate acestea erau noi pentru noi; astfel am trait momentul nostru de cotitura care ne-a impulsionat sa dam o noua dimensiune activitatii noastre.

Primul concurs de turism sportiv la care a participat, in mod oficial, clubul nostru a fost in anul 1994, la “Memorialul Emilian Cristea”, organizat de clubul de turism omonim din Ploiesti, in Masivul Ciucas. Componenta celor doua echipaje participante a fost urmatoarea: Doru, Corina, Sorin, Gabi-Corina, Cati, Catalin, Costel si Dana. Incepand din anul 1998, echipajele clubului nostru au participat la etapele Campionatului National de Turism Sportiv. In perioada 1999-2002, am reusit sa facem o impresie foarte buna, echipajele EST avand urmatoarea componenta: Cristi Artene, Liliana Caracaleanu, George Sischin, Sile Ilie, Raluca Mocanu, Florin Mitu, George Barbu, Raluca Mitu, Argentina Marculescu, Ioana Valentir, Cristi Stoica, Ciprian, Ovidiu Nechita, Silviu Corciovei, Catalin Turneanu, Andreea Cretu, Alina Lazarescu, Ciprian Nedelcu, Dan Facalet, Ana-Maria Garafil. Dupa o pauza de 3 ani, membrii clubului nostru s-au hotarat sa participe din nou, mai sustinut, la etapele Campionatului National, iar in perioada 2005-2008 a fost inregistrat un nou “varf”. “Responsabili” de aceasta revenire au fost urmatorii membri: Andrei Ionescu, Silviu Corciovei, Cristian Cotarcea, Georgiana Cotarcea, Raluca Buzatu, Mihai Cheregi, Cristina Tartau, Adrian Dinca, Cananau-Voita Radu si Gabi Matei.

Primul curs de initiere in turismul montan l-am organizat in perioada 1996-1997, la el participand circa 25 de membri activi si aderenti. Coordonatorul acestor cursuri a fost domnul Constantinescu Ion, ghid de turism si fost instructor in Scoala de ghizi B.T.T., iar lector Trasca Doru. De atunci, am organizat alte 12 serii la care au participat circa 500 de tineri.

Prima actiune in domeniul protectiei mediului am desfasurat-o in Masivul Bucegi, in zona Cabanei Diham, in anul 1996, la ea participand patru dintre membrii active (Sorin, Ovidiu, Radu si Laurentiu). Am fost sprijiniti de cabanieri – nea Gigi si mama Oara-, acesta fiind dealtfel singurul ajutor material!

Primul proiect, in adevaratul sens al cuvantului, in care am beneficiat de suport material, in cadrul unui buget, a fost in anul 1998, cand am reusit sa obtinem finantare de la Directia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti. Atunci am capatat incredere si am reusit sa accesam fonduri publice in cadrul unor proiecte trimestriale, atat de la Directia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, cat si de la judetul llfov.

Prin aceste proiecte urmaream, in primul rand, realizarea unei educatii ecoturistice in randul liceenilor. Astfel de experiente reusite ne-au facut increzatori in fortele noastre si am abordat actiuni de voluntariat in arii protejate. Si asa am ajuns in contact cu Administratia Parcului National Piatra Craiului din cadrul Regiei Nationale a Padurilor- Romsilva. Am fost sprijiniti de personalul silvic (inginerii Veghelet si Zotta), actiunea desfasurandu-se in zona Prapastiile Zarnestilor, dar si la Cheile Dambovicioarei. Acesta a fost inceputuI, urmand o serie de tabere de ecovoluntariat derulate in mai multe arii naturale protejate din urmatoarele Parcuri Nationale si Naturale: Apuseni, Bucegi, Calimani, Cheile Nerei-Beusnita, Comana, Cozia, Domogled-Valea Cernei, Retezat, Rodnei si Piatra Craiului. In toti acesti ani, am implicat in ecovoluntariat aproape 1000 de elevi si profesori, din Bucuresti si din judetele apropiate: Dambovita, llfov, Giurgiu si Prahova, apogeul fiind atins in perioada 2005-2007. Dintre membrii E.S.T. cu o indelungata activitate in domeniul ecovoluntariatului, trebuie mentionati urmatorii: Gabriel Popa, Doru Trasca, Adriana Matei, Simona Necsulescu, Daniel Trifu, Alexandra Constantin, Sorin Stavarache, Georgiana Vaduvoiu, Costel Magetz, Luiza Trofeo, Cristian Parvan, Andreea Moraru, Andrei Ionescu, Bogdan Olariu, Cristian Cotarcea, Marian Ilie, Argentina Marculescu, Andrei Chiriac, Corneliu Munteanu dar si profesorii Nelu Cogan, Mihaela Eftimie, Alexandra Melinte si Laurentiu Lambrinoc.

Incepand cu anul 2010, asociatia noastra a devenit membru fondator al Coalitiei de Mediu din Romania.

In paralel cu activitatile de (eco)voluntariat, am incercat si promovarea exercitiului fizic in mijlocul naturii, ca mijloc de recreere si educatie, prin: turism sportiv montan (trekking), orientare turistica, cros, alpinism si escalada, cicloturism. Incepand cu anul 2002 suntem membri ai Asociatiei Judetene Sportul pentru Toti Ilfov, iar din anul 2009, membrii fondatori ai Federatiei Romane de Turism si Ecologie.

Prin participarea ca parteneri in doua proiecte europene organizate de catre Uniunea Italiana Sportul pentru Toti –Filiala Settimo Cirie-, am avut sansa sa invatam din experienta acestora in domeniul activitatilor sportiv-educative.

 

TipărireEmail